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FCC Releases Third Periodic Review of Conversion to DTV 
 
The Report and Order in the Third Periodic Review of the Commission’s Rules and Policies Affecting the 
Conversion to Digital Television (MB Docket No. 07-91) was released December 31, 2007.This article is focused 
on the adoption of the ATSC Standards and “Other Issues” that were covered in the Order, not the final 
allocations and interference rules.  
 
DTV Transmission Standard (ATSC A/53) 

The latest version of the DTV transmission standard A/53: ATSC Digital Television Standard, Part 1-6:2007 
(“A/53:2007”) was incorporated into Section 73.682(d) of the FCC rules by reference. The effective date for 
compliance is set at 120 days after publication of the Order in the Federal Register. The FCC noted that they will 
continue to encourage further improvements to the DTV standards and conduct additional rulemakings, as 
appropriate, to incorporate future updates of the ATSC DTV transmission standard into their rules. 

This version contains the specifics for how to send Enhanced 8-VSB when a broadcaster chooses to use this 
option, so E8-VSB is now specifically permitted. This version of A/53 also clarified the usage and constraints on 
the Active Format Description (“AFD”), which while optional, when sent with the video mitigates the “postage 
stamp video” issue. The FCC had asked if this should be required, and all commenters asserted it should 
remain optional. The FCC encouraged television manufacturers to implement support for the AFD into their TV 
sets, which will better allow broadcasters to take advantage of this tool that allows viewers to see a signal that is 
dynamically optimized for the shape of their TV set.  

The FCC took note of the issue raised in comments concerning requirements that certain MVPDs pass through 
AFD data to their subscribers. They plan to address this issue in the Third Further Notice of Proposed Rule 
Making in the DTV Must Carry (CS Docket No. 98-120) proceeding. 

Program System and Information Protocol (“PSIP”) Standard (ATSC A/65) 

The FCC also decided to adopt the latest revisions to the ATSC PSIP standard since the Second DTV Periodic 
Report and Order by incorporating A/65C: ATSC Program and System Information Protocol for Terrestrial 
Broadcast and Cable (Revision C) with Amendment No. 1, (January 2, 2006) into Section 73.682(d) by 
reference. Compliance with the new requirements also becomes effective 120 days after publication of this 
Order in the Federal Register, to allow time for deployment of updated equipment.  

The FCC noted the additional benefits from sending accurate Event Information Tables (“EITs”), especially 
accurate titles. They found that the updated ATSC PSIP standard enhances consumers’ viewing experience by 
providing detailed information about digital channels and programs, such as how to find a program’s closed 
captions, multiple streams and V-chip information. The FCC agreed with the commenters that the benefits of the 
updated ATSC PSIP standard to the broadcasting industry and consumers outweigh any additional burden 
placed on individual broadcasters.  

The FCC emphasized in the order that it is mandatory to populate the EITs with accurate information about each 
event and to update the EIT when more accurate information becomes available. They stated that they expect 
broadcasters to fully implement PSIP to the extent that ATSC A/65C requires, once the revised Section 
73.682(d) becomes effective. They reminded broadcasters of the need to be consistent at all times and 
locations.  

They then established an announcement recommendation that is new for PSIP. They said “For example, if a 
broadcaster transmits a program in standard definition, the PSIP information should state that the programming 
is being broadcast in standard definition, as opposed to High Definition.” Fortunately this is a “should” not a 
must, and did not show up in the text of the rule changes; as accurate implementation of this requirement is 
problematic. There is a metadata element in SMPTE 2010 (BXF) that contains aspect ratio and H x V resolution 
for a piece of video. But is a NTSC source transcoded and sent in a HD resolution raster HD or SD? The final 
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coding by the encoder could be sent to the PSIP generator, but no standard defines how to process it. The 
metadata from the traffic system would send the PSIP generator the information that the program was SD in the 
NTSC example above and the encoded could send the same metadata element indicating HD. There are no 
standards or guidelines on how to use either, much less resolve conflicting information. After some resolution 
process is invented; the result could be placed in one of two places in PSIP. One place would be by adding it to 
the end of title text. A less efficient method would be to generate an ETM to send the information. There is no 
PSIP equipment currently designed to do any of this.  

The FCC went on to say that the Transport Stream Identifier (“TSID”) information should be consistent in the 
Terrestrial Virtual Channel Table (“TVCT”), and the Program Association Table (“PAT”). Moreover, when a 
program goes overtime, the station should update the EIT. Proper implementation of the standard requires 
broadcasters to populate the required tables and descriptors with the correct information to help receivers 
assemble functioning guides. Adoption of this standard also mandates completing tables and descriptors that 
require one time setup to be set correctly, including TSID, Short Channel Names, Service Type, Modulation 
Mode Source ID and Service Location Descriptor. Also, broadcasters must accurately fill the contents of the 
fields and the descriptors of each event descriptor loop with the known information about each event at the time 
the event is created and update each field if more accurate information becomes available. The Commission 
asserted they will continue to monitor these issues and act accordingly.  

The FCC noted that they will address the carriage or not (that some commenters pointed out) of program-
related PSIP data in the DTV Must Carry proceeding.  

The FCC also addressed the carriage of one station’s programming by another station, expressly permitting 
such, but establishing a specific form of announcement. The announcement is required to be of the form: 
“Station WYYY-DT, community of license (call sign and community of license of the station whose multicast 
stream is transmitting the programming), bringing you WXXX, community of license (call sign and community of 
license of the licensee providing the programming).” For example this might read: “Station WNAB-DT, 
Washington, DC, bringing you WANB, Washington, DC.” The placement of this message is described in Section 
73.1201, and is sent as part of the encoded video or audio, not in PSIP. The FCC rule does not take advantage 
of the PSIP-defined announcement tools; as the FCC requires direct alteration of the content itself. The PSIP 
tool for announcing long channel names is the extended_channel_name_descriptor(). This was explicitly 
designed to enable announcement of such channel descriptions without having to post-process the source 
program to add the announcement when it is so carried. While that can be used, under the current rules it is not 
enough. The consequences of this FCC requirement may ripple into cable as when such a program is carried in 
digital form on cable systems, it is placed on another multiplex - not the multiplex on which is was delivered.  
The hard “burned-in” message will then still be present, even if the station that delivered it to the MSO is not on 
that cable system.  

Although some additional information may be added to describe WXXX, the Order said it should not include the 
frequency of WXXX or its channel. The actual rule is different as it says may not include either. Unfortunately 
this rule therefore conflicts with the industry standard methods as it prevents use of PSIP’s envisioned and 
permitted (Annex B, #7) method for directly labeling such multicast with the analog (major) channel of WXXX. 
The Standard method reflects the ability to avoid any consumer confusion as they need not be bothered with the 
fact that a station is delivered over another broadcasters transport stream.  

The order can be obtained at: http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/FCC-07-228A1.pdf.  
Most channel assignments are found at: http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/FCC-07-228A2.xls  
The list of 377 stations that were granted extension requests is at: 
http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/FCC-07-228A3.xls. 
 
NAB Seeks Nominations for 2008 Engineering Achievement Awards 
 
NAB is looking for nominees to consider for the prestigious NAB Engineering Achievement awards. Separate 
awards will be given for achievements in radio and television at the Technology Luncheon at the NAB Show on 
April 16, 2008 in Las Vegas, Nevada. The qualifications for nominating someone and the nomination form are 
downloadable on NAB’s technology resources Webpage. You may also request a nomination form by calling 
NAB Science & Technology at (202) 429-5346. The deadline for nominations is January 15, 2008. 
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